Завршен пројекат "Имола"
<< Povratak

Имола-дечја опера је пројекат за талентовану децу (број пројекта НТП-МŰВ-18) који је наша школа добила на конкурсу "Подршка уметничким програмима за талентовану децу" као акредитовани Центар за талентоване ученике (Техетсéгпонт), а  подржало га је Министарство за људске ресурсе Мађарске.

На основу либрета др театрологије, Рите Флеис, и музике композитора Ференца Ковача, настала је ова дечја опера која негује културну баштину Суботице и слави 150 година постојања једине од 11 некадашњих суботичких ветрењача, која се налази у Малом Бајмоку и која је некад чинила део значајне суботичке производње брашна у великом делу Европе.

У изведби опере учествовали су ученици 4. разреда, учитељице Снежана Глигорић и Ленке Кобрехел, а оркестар школе у којем су и овога пута свирали и ученици, и наставници, и родитељи, водио је наставник музичке културе, Шандор Тамаш.  За костиме и илустрације се побринула наставница ликовне културе Симонида Ђорђевић, а у шетњи кроз Суботицу њену историју, знамените грађевине и личности ученицима је  представио наставник историје, Рудолф Wеисс. О настанку Имоле учесницима је причала ауторка, Рита Флеис, а пројекту се придружила и оперска певачица, мезосопран Изабела Гужвањ у улози мајке девојчице Имоле у мађарској верзији. Улогу оца певао је наставник музичке културе, Атила Шалата. У снимању је помогао Ласло Гајдош, отац нашег ученика и члан оркестра.

Целокупан велики рад свих учесника резултирао  је филмовима на мађарском и српском језику које ћемо промовисати почетком наредне школске године и које ће добити сви учесници пројекта. Израда филмова: Дарко и Тара Ковачевић.