Završen projekat "Imola"
<< Povratak

mola-dečja opera je projekat za talentovanu decu (broj projekta NTP-MŰV-18) koji je naša škola dobila na konkursu "Podrška umetničkim programima za talentovanu decu" kao akreditovani Centar za talentovane učenike (Tehetségpont), a  podržalo ga je Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske.

Na osnovu libreta dr teatrologije, Rite Fleis, i muzike kompozitora Ferenca Kovača, nastala je ova dečja opera koja neguje kulturnu baštinu Subotice i slavi 150 godina postojanja jedine od 11 nekadašnjih subotičkih vetrenjača, koja se nalazi u Malom Bajmoku i koja je nekad činila deo značajne subotičke proizvodnje brašna u velikom delu Evrope.

U izvedbi opere učestvovali su učenici 4. razreda, učiteljice Snežana Gligorić i Lenke Kobrehel, a orkestar škole u kojem su i ovoga puta svirali i učenici, i nastavnici, i roditelji, vodio je nastavnik muzičke kulture, Šandor Tamaš.  Za kostime i ilustracije se pobrinula nastavnica likovne kulture Simonida Đorđević, a u šetnji kroz Suboticu njenu istoriju, znamenite građevine i ličnosti učenicima je  predstavio nastavnik istorije, Rudolf Weiss. O nastanku Imole učesnicima je pričala autorka, Rita Fleis, a projektu se pridružila i operska pevačica, mezosopran Izabela Gužvanj u ulozi majke devojčice Imole u mađarskoj verziji. Ulogu oca pevao je nastavnik muzičke kulture, Atila Šalata. U snimanju je pomogao Laslo Gajdoš, otac našeg učenika i član orkestra.

Celokupan veliki rad svih učesnika rezultirao  je filmovima na mađarskom i srpskom jeziku koje ćemo promovisati početkom naredne školske godine i koje će dobiti svi učesnici projekta. Izrada filmova: Darko i Tara Kovačević.