Istorijat škole
<< Povratak


OŠ „Sečenji Ištvan“ je moderna škola sa savremenim nastavnim programom, profesorima i nastavnicima uključenim u stalno usavršavanje. U toku svog postojanja prošla je kroz značajne transformacije.


Ime škole je promenjeno više puta. Prva školska zgrada nosila je naziv "Škola u VI kvartu", 1926. godine ime je promenjeno u "Prestolonaslednik Petar", a zatim u "Svetozar Miletić", da bi 1965. godine, spajanjem sa Osnovnom školom "Bratstvo", bila registrovana pod imenom Osnovna škola "Ivo Lola Ribar". Današnje njeno ime, "Sečenji Ištvan", datira iz 2001. godine.

OŠ "Sečenji Ištvan" čine 4 školska objekta: 1 centralna zgrada na Karađorđevom putu i 3 područne zgrade - u Šabačkoj ulici, u ulici Edvarda Kardelja i ulici Veljka Vlahovića, na Kelebiji. Centralna škola se nalazi dva kilometra od centra Subotice, na putu prema pograničnom naselju Kelebija. Najbliži područni objekat u Šabačkoj ulici udaljen je oko jedan kilometar od nje.

U centralnoj školskoj zgradi nastava se odvija od 1. do 8. razreda, dok je u područnim školama nastava organizovana za uzrast od 1. do 4. razreda. Obrazovno - vaspitni rad se u svim objektima odvija dvojezično (na srpskom i mađarskom jeziku). Bezbednost objekata, učenika i svih zaposlenih regulisana je video-nadzorom i alarmnim sistemom. 

Pored specijalizovanih kabineta opremljenih računarima i projektorima, škola poseduje i biblioteku i produženi boravak za učenike nižih razreda.  U sve objekte uveden je internet.

U školi radi i stručna  služba.

U sklopu naše škole nalazi se i moderno opremljena zubna ambulanta.

Posedujemo i jednu od najvećih fiskulturnih sala u opštini.

Škola je vežbaonica za studente Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici već dvadeset godina. 

Takođe je članica Partnerskih škola za učenje nemačkog jezika (PASCH). 

Registrovana je u Centru za talentovane učenike u Mađarskoj (Tehetségpont).

Svoju strategiju škola zasniva na zajedničkom delovanju učenika, nastavnika, studenata, roditelja i lokalne zajednice - svih važnih činilaca kako bi obrazovno-vaspitni rad bio kvalitetniji i učinkovitiji. Pozitivni rezultati ovakvog delovanja ogledaju se u mnogim višegodišnjim projektima kao što su Interkulturalni dani, Kosmo(p)lov, kao i u radu orkestra škole, čiji su članovi (učenici, nastavnici, roditelji, prijatelji škole) organizovali više humanitarnih koncerata i javnih časova u zemlji i inostranstvu.

Centralna školska zgrada

U centralnoj školskoj zgradi nalaze se specijalizovani kabineti za srpski jezik, mađarski jezik, strane jezike, likovno vaspitanje, tehničko obrazovanje, biologiju, hemiju, istoriju, geografiju, muzičko vaspitanje, kao i moderno opremljen informatički kabinet. U centralnoj zgradi, kao i u područnim školama, uveden je ADSL internet i na raspolaganju je kako učenicima tako i svim zaposlenima.


Posedujemo i glavnu biblioteku i medijateku koje su uvek na raspolaganju našim učenicima. Školska biblioteka je opremljena knjigama klasičnih i savremenih dečjih pisaca, naučno - popularnim knjigama, enciklopedijama, leksikonima, rečnicima i stručnom pedagoško - psihološkom literaturom. Knjižni fond biblioteke se kontinuirano obnavlja.


U školi radi i stručna služba koju čine školski psiholog i pedagog. Oni u svoje radno vreme, a koje pokriva radno vreme škole, u kabinetu za stručnu službu pružaju stručnu pomoć učenicima, roditeljima i nastavnicima.


Organizovan je i produženi boravak za učenike nižih odeljenja. Za socijalno ugrožene učenike obezbeđujemo besplatnu užinu. U centralnoj školskoj zgradi smešteno je i 5 kancelarija za školsku upravu, prostorije za pomoćno osoblje, radionica, kotlarnica. U zimskom periodu obezbeđeno je grejanje na gas.


U sklopu naše zgrade nalazi se i moderno opremljena zubna ambulanta.


Posedujemo i veliko sportsko dvorište sa terenom, kao i veliku fiskulturnu salu.Područna školska zgrada u Šabačkoj uliciIzdvojeni objekat - Škola u Šabačkoj ulici, tzv. "Šabačka škola"


U objektu u Šabačkoj ulici raspolažemo sa 7 učionica opšte namene, 1 informatičkim kabinetom sa 10 računara, aparatom za kopiranje i ostalim tehničkim aparatima koji omogućavaju savremen pristup nastavi. Učionica za produženi boravak opremljena je radnim stolovima, strunjačom za odmor, ormarima za odlaganje pribora za likovno stvaralaštvo, knjigama, didaktičkim igrama, igračkama, televizorom. Učenicima je na raspolaganju i čajna kuhinja, veliko školsko dvorište. Tokom zimskog perioda objekat se zagreva putem gradskog gasnog grejanja.Područna školska zgrada u ulici Edvarda Kardelja


Izdvojeni objekat - školska zgrada na putu za Kelebiju, tzv. "Salai škola"


"Salai škola" je smeštena na trećem kilometru od centralne zgrade. Ima tri učionice opšte namene, prostoriju za fiskulturu od 36 m2, zbornicu u kojoj se nalazi računar sa internet-vezom, prostoriju za odeljenje predškolskog uzrasta i veliko dvorište sa dečjim igralištem. Tokom zimskog perioda objekat se zagreva na gasno grejanje.Područna školska zgrada u ulici Veljka Vlahovića na Kelebiji


Izdvojeni objekat - Kelebijska škola


Školski objekat na Kelebiji udaljen od matične zgrade jedanaest kilometara. U njemu se nalaze tri učionice opšte namene, 1 informatički kabinet sa 5 računara i internet-vezom, prostorija za odeljenje predškoske grupe, zbornica, mini-biblioteka, čajna kuhinja površine 12 m2, trpezarija i prostrano dvorište sa terenom za košarku i fudbal i igralištem. Tokom zimskog perioda objekat se zagreva gasnim grejanjem.