Az igazgató üzenete a Szent Száva nap alkalmából
<< Povratak


A Széchenyi István Á. I. igazgatónőjének, Weiss Vesnának üzenete 2022. 1. 27-én, a Szent Száva nap alkalmából

 

Minden évben ezen a napon Szent Szávára emlékezünk. Hagyatéka gazdag és tanulságos is számunkra. Ehhez tartozik az is, hogy úgy éljünk, hogy minden nap valami jót tegyünk,  hogy jobbak legyünk, okosabbak legyünk, hogy tudásunkkal akár tanárainkat is felülmúljuk.

 

Szent Száva hagyatékához a könyvekért és az oktatásért folyó harc is beletartozik. Ezért harcolnunk kell az oktatás megbecsüléséért a társadalomban, a személyi szabadságért, és a közös jobb jövőnkért.

 

Képzeljük el iskolánkat, mint egy testet. Valaki közülünk a kéz, valaki a láb, valaki a szem, de senki sem mondhatja, hogy nem kellesz, igenis bírom nélküled. Mi mindannyian össze vagyunk kötve úgy, mint a testben a szervek. Az emberi test az együttműködés, barátkozás, és az együttélés legjobb példája. A szív a legfontosabb szervünk, de ő reggel és este is dolgozik. Ő az, aki minden más szervnek szolgál.

Szent Száva is olyan volt, mint testnek a szív - a legnagyobb herceg lemondott a hatalomról, és a népét szolgálta. Iskolákat, korházakat alapított, törvényeket írt, békítette a testvéreit...

 

Ilyen út mindenki előtt meg van adva, függetlenül attól, milyen a nemzetiségünk és vallásunk. Ezen az úton nap mint nap meg kell tanulnunk, hogyan legyünk jobbak, okosabbak, emberibbek; hogy megismerjük önmagunkat, másokat pedig megértsünk. Az iskolánkban és magában a társadalomban a nagyobb segítse a kisebbet, a tanár a diákot, a nyolcadikos az ötödikest, a negyedikes az elsőst, a szülő a gyereket, a közösség meg az iskolát.  

 

Ma  Szent Száva ünnepséget tartunk, de az iskolát és az oktatást minden nap tisztelni és becsülni kell.

 

Mindenkinek boldog Szent Száva napot kívánok!

 

 Weiss Vesna