Pečujske avanture
<< Povratak

12. i 13. septembra, 37 učenika i 4 nastavnika naše škole posetilo je na studijskom putovanju grad Pečuj u Mađarskoj u okviru programa „Pečujske avanture“. Ovaj program prekogranične saradnje organizovalo je Društvo „Deže Kostolanji“ u saradnji sa neprofitnom organizacijom za očuvanje običaja „Žolnai“.


Za dva dana koliko je studijsko putovanje trajalo, učenici su u pratnji nastavnica (Kristina Antal Dinčić, Rita Nikolić, Ana Hegediš Herbut i Žužana Deli Kokić) upoznali umetnost Žolnai-keramike i lepote grada Pečuja.


Prvi dan su učenici proveli u Žolnai četvrti gde su pogledali izložbu Žolnai keramike, posetili su Planetarijum, Laboratoriju fizike kao i manufakturu za izradu bombona, gde je prikazano kako se ručno prave svileni bomboni.


Sutradan su učenici i nastavnice prošetali gradom i uz objašnjenja vodiča pogledali grobnice  iz perioda ranog hrišćanstva kao i baziliku,  Sečenji trg, ulicu Kiralj, ostatke tvrđave, biskupiju i Pečujsko narodno pozorište. Avantura se završila pogledom na grad sa vidikovca na planini Havi.


I učenici i nastavnice osećali su se odlično na ovom studijskom putovanju, puno toga su videli i novog naučili.