Tükörkép nyomdaműhely
<< Povratak
A Tükörkép nyomdaműhely egy, a tehetséges gyerekek számára készült projekt (NTP-MŰV-19-es számú projekt), amelyet a Széchenyi István Általános Iskola a Tehetséges gyermekek támogatása művészeti programokkal elnevezésű pályázaton nyert el, mint akkreditált Tehetségpont, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A program résztvevői egy nem hétköznapi, különleges művészi technikával ismerkedtek meg. A műhelymunkák megvalósításában 6.-8. osztályos diákok vettek részt Sándor Laura és Đorđević Simonida képzőművész-tanárnők irányításával.
A program keretén belül a tanulók a linóleummetszettel ismerkedtek meg.
A diákok papírra és textíliára is egyaránt készítettek alkotásokat. A válogatott művekből kiállítás készült, melyen növényi dekorációk és szecesszió témában készült grafikák láthatók, illetve az iskola logójával díszített pólók. Tervben van egy kiállítás megszervezése is a szabadkai Kortárs Galériában az elkészült képzőművészeti alkotásokból, amint a járványhelyzet miatt kialakult korlátozások engedélyezik azt.
A diákok, hogy jobban megismerjék a művészi grafikát, ellátogattak egy műterembe, ahol Miroslav Jovančić képzőművész demonstrálta saját alkotásainak elkészítését. Annak érdekében, hogy a képzőművészet és az iparművészet területein a diákok könnyen megkülönböztessék a művészi és a számítógépes grafikát, egy nyomdába is ellátogattunk. Az online oktatás időszakában pedig vendégelőadónk volt Kocsis Katalin, grafikushallgató, aki tanulmányai alatt egyaránt foglalkozott a klasszikus és a digitális grafikával is. Ő is bemutatta a munkáit, és hasznos pályaválasztási instrukciókat adott a diákoknak.
Az iskola tanulói egy olyan művészi technikát sajátítottak el, ahol nem a rajztudás, hanem a technikai tudás a fontosabb. A grafikázást bárki megtanulhatja, és mivel kevésbé ismert és igazán különleges, jó szórakozás is, tele kísérletezéssel és játékkal. Csoportos munka esetén kiválóan működik a munkamegosztás is. Minden diák kiteljesedhet a számára legkönnyebb vagy legérdekesebb munkafázisban. A végén pedig láthatóvá válik az egész komplex és egyben gyönyörű munkafolyamat.
A következő linken nézhetik meg a kisfilmet:

https://www.youtube.com/watch?v=Yizi3m1caWg&feature=youtu.be