Печујске авантуре
<< Povratak

12. и 13. септембра, 37 ученика и 4 наставника наше школе посетило је на студијском путовању град Печуј у Мађарској у оквиру програма „Печујске авантуре“. Овај програм прекограничне сарадње организовало је Друштво „Деже Костолањи“ у сарадњи са непрофитном организацијом за очување обичаја „Жолнаи“.

За два дана колико је студијско путовање трајало, ученици су у пратњи наставница (Кристина Антал Динчић, Рита Николић, Ана Хегедиш Хербут и Жужана Дели Кокић) упознали уметност Жолнаи-керамике и лепоте града Печуја.

Први дан су ученици провели у Жолнаи четврти где су погледали изложбу Жолнаи керамике, посетили су Планетаријум, Лабораторију физике као и мануфактуру за израду бомбона, где је приказано како се ручно праве свилени бомбони.

Сутрадан су ученици и наставнице прошетали градом и уз објашњења водича погледали гробнице  из периода раног хришћанства као и базилику,  Сечењи трг, улицу Кираљ, остатке тврђаве, бискупију и Печујско народно позориште. Авантура се завршила погледом на град са видиковца на планини Хави.

И ученици и наставнице осећали су се одлично на овом студијском путовању, пуно тога су видели и новог научили.