OБЕЛЕЖЕН ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА
<< Povratak

Ученици ОШ "Сечењи Иштван" из Суботице обележили су кроз више активности 18. октобар, Европски дан борбе против трговине људима. 


Током целе недеље (од 14. до 18. октобра) на часовима одељењског старешине ученици су се упознавали са превенцијом и препознавањем облика трговине људима, разговарали на ту тему и гледали образовне филмове у вези са темом. На сам дан обележавања борбе против трговине људима, 18. октобра, преко 500 ученика виших разреда (од 5. до 8) слушало је предавања чланова Ђачког парламента школе и активно учествовало у дискусији. Предавања су одржана четири пута у току дана и на српском и на мађарском наставном језику. Ученике су поздравиле и са темом упознале директорка школе, Весна Wеисс, чланица Локалног тима за борбу против трговине људима и психолог школе, Изабела Секе Сабо, просветни саветник - спољни сарадник Школске управе Сомбор за област Заштита ученика од насиља, злостављања, занемаривања и дискриминације. Затим су ученице осмог разреда на српском језику (Теодора Скендеровић и Николина Плавшић) и на мађарском језику (Ема Екреш и Такач Флора) представиле у виду презентације све важне чињенице о трговини људима, објашњавајући саму појаву, актере (трговце и жртве), облике и начине трговине, као и учеснике у решавању проблема трговине људима. Уз интерактивно предавање ученице су вршњачком едукацијом успешно приближиле тему ученицима. Ученици су се и сами јављали и давали одговоре на питања те показивали знање у вези са темом. 


Током наредне недеље, сви ученици од 5. до 8. разреда на српском и мађарском језику на часовима информатике испунили су анкету о томе колико су научили на овом предавању и шта знају о борби против трговине људима. Резултати ове анкете биће показатељ успешности овога школскога пројекта.